Space Needle

Originally built for the 1962 World’s Fair, the Space Needle has become an international icon of the Pacific Northwest and a symbol of the city of Seattle. Constructed in just over a year, the Space Needle pointed the way toward the future with a sense of optimism and possibility. In its 55th year, the Space Needle is again looking to the future with the Century Project with a significant redesign by Olson Kundig that will preserve the Space Needle’s legacy by creating a new visitor experience.

Olson Kundig

Led by Design Principal Alan Maskin, Olson Kundig’s design of the Space Needle’s new observation deck and restaurant level “core and shell” builds on the same conceptual premise that originally informed the Space Needle – a place devoted to observation.The new design includes the world’s first rotating glass floor on the restaurant level, floor-to-ceiling glass barriers with integral glass benches on the observation deck, a new steel and glass stairway with a glass-floored oculus connecting all three floors, and revised interiors throughout the “top house” of the Needle. The Space Needle’s new enhanced sense of transparency continues Olson Kundig’s longstanding interest in breaking down lines that demarcate inside and outside, bringing emphasis back to the Needle’s original guiding principle: providing unparalleled views of the city.

Transformation

Olson Kundig’s transformation of the landmark tower is focused on revealing the ingenuity of the original structure, parts of which, including the mechanics of the revolving floor, will be made visible for the first time. Improving the visitor experience was a primary design directive, with the revolving glass restaurant floor being a key component. This new transparent floor will provide a 360-degree rotating window that guests can walk on, revealing a new view down the Needle’s steel superstructure to the Seattle Center campus below. The scope of the project, which is targeting LEED® Gold certification, also includes necessary mechanical, building envelope and structural updates such as seismic retrofitting and accessibility improvements.

Photos: Hufton & Crow