Who in their right mind chooses the challenge of building a sustainable design waterfront guest house on an island with limited resources? James Ferris & Caroline Di Diego, Principals of Inclinedesign, Nevada did. They build the guesthouse and gallery The Barn on Lopez Island. All in partner-ownership with ’Original Evergreen Experience’ on Lopez Island, Washington State on the edge of the United States.

About The Barn Project

Located on Lopez Island on the bluff above the San Juan Channel, visitors of The Barn Gallery have a magnificent views of the Cattle Point lighthouse, across the Strait of San Juan de Fuca, the international boundary between Canada and the United States to the snow-capped Olympic mountains. The project is a partner-ownership with the company ‘Original Evergreen Experience’, OEX CLUB and the designers James Ferris & Caroline Di Diego.

The Barn Gallery is a waterfront guest house showcasing sustainable design and a gallery displaying and teaching sustainable design.

Read more about this project in OBJEKT©International Issue #80.

The Designers

“It is an art gallery you can live in. We do not sell the art, we just display it. One of our hobbies is helping local artists to show their work to a broader audience.”

“It started with the deconstruction of an existing house built in 1975. We chose to deconstruct rather then bulldoze the house, saving 80 percent for up-cycling and re-purposing. When we ran out of recycled wood from the original house, we sourced wood from other dismantled buildings in the Northwest and California.”

Structure & Environment

The original building’s entire footprint was retained for the new structure resulting in minimal disturbance to the environment. We modified it somewhat to include an extended privacy wall allowing entrance on either side of the house. The design echoes a barn on the adjoining property, but with a decidedly contemporary flavor.

The Original House

The siding planks are from the original house and were cut from trees on the property in 1970. They were carefully removed from the original house, transported half a mile down the road to a neighbor’s saw mill. The untreated and naturally weathered boards were then sawn for use as the siding. Recycled steel and metal artifacts were integrated into the design complimenting the reclaimed woods.

Read more about this project in OBJEKT©International Issue #80.

Production: Izabel Fonk
Photography: Steve Horn