JSPA Design designed the spaces of an institute of digital arts in Beijing in a former sugar factory whose structure inspired the project and offered the possibility to add a third floor.

The project aimed to create an institute for digital arts. It is located in an old sugar factory building located in the township of LaiGuangYing, in the ChaoYang District, Beijing, China. Constructed of a combination of brick and steel. Principal architect Johan Sarvan revealed the existing structure. After all plaster and covering boards were removed he used the texture of the old materials the guideline for the project.

Ceiling Fundamentals

Facing insufficient height to create a necessary additional floor, the ground was excavated a meter revealing the concrete foundations of the steel structure. This gave the possibility to create a mezzanine in the northern part of the building. The southern part with its double height ceilings became the main lounge area were the different functions like reception, bar and rest area were located. The functions are unified by a single concrete element: the long bar.

The Atrium

The architect created a large atrium with open flight of stairs that run from the lobby to the last floor. The atrium is the place for vegetation, creating an interesting combination between white structure and the green plants. Each floor’s plan is designed around this atrium. Here are meeting rooms, teacher rooms and working spaces located.

The Materials

From the lower level to the top there is a gradation in the use of materials: the ground floor uses hard and rough surfaces with a pixelated pattern made of shades of grey stones, while the top floor is covered with wood surfaces. The same goes for the roof where OSB plywood boards were used. Made of a combination of brick and steel, the existing structure has an interesting materiality that had to be revealed; all plaster or covering board were removed and the texture of the old materials, used as a guide line in the project.

JSPA Design

JSPA DESIGN is a Modern and minimalistic French Studio with multi cultural partners. Their work is always without tendencies/fashion but By a process of research they explore deeply and reveal the force of each site/project,  they discover the strength of the site then the design process will become evident. They have a sensitive way to call references from the local architecture to get inscribed in the site and at the same time asserting its modernity with honesty.